slide 3

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej w Olkuszu

Kruche babeczki z dżemem z czarnej porzeczki, masą budyniową i brzoskwinią

marcin.tomsia włącz . Opublikowano w Kącik kulinarny

 

Ciasto:

Składniki:

mąka pszenna 300 g

masło 200 g

cukier puder 100 g

żółtko 1

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać. Zimne masło pokroić na drobne kawałeczki i wymieszać z mąką. Dodać cukier puder i żółtko. Składniki szybko wyrobić na jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki do babeczek. Ponownie włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st. Schłodzone foremki z ciastem włożyć do piekarnika, piec do uzyskania złotego koloru. (ok. 12-15 min.)

Masa budyniowa:

Składniki:

żółtka 2

mleko 250 ml

cukier 80 g

cukier wanilinowy

mąka ziemniaczana 20 g

masło 250 g

Sposób wykonania:

Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo zimny budyń.

Na zimne babeczki położyć pół łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki, następnie za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki wycisnąć masę budyniową. Ozdobić pokrojonymi cząstkami brzoskwini.

Wykonała klasa II b TŻiUG

 

 

Szkoła w programie:

HPV_1039-x401px.jpg

Artyści ziemi olkuskiej

Ważne Linki

Kontakt

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej

ul. Legionów Polskich 1
32-300 Olkusz
tel. (032) 643 04 60
tel/fax (032) 643 09 33

 

Sekretariat szkoły

  • Poniedziałek-Piątek: 10:00 - 15:00