slide 3

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej w Olkuszu

Chłodnik z jogurtu naturalnego z jajkiem

marcin.tomsia włącz . Opublikowano w Kącik kulinarny

 

Składniki:

jogurt naturalny 500 ml

botwina 100 g

ogórek świeży 70 g

koncentrat buraczany 100 ml

szczypiorek 10 g

koperek 5 g

śmietanka 30% 70 g

jajko 1 szt.

czosnek 1 ząbek

sok z cytryny do smaku

sól, pieprz, cukier, ocet –do smaku

Sposób wykonania:

Botwinę pokroić w cienkie paski, koperek i szczypiorek drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce. Botwinę ugotować, w niewielkiej ilości wody, zakwasić sokiem z cytryny i ostudzić. Jajko ugotować na twardo (ok. 8-10 min.), ostudzić  i pokroić na cząstki. Ogórki (umyte i obrane) pokroić w drobną kostkę. Do jogurtu dodać koncentrat buraczany, zimną botwinę, ogórki, szczypiorek i koperek, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem. Odstawić do schłodzenia na 2-3 godziny w lodówce. Chłodnik podzielić na 2 porcje i udekorować cząstkami jajka.

Klasa III b TŻiUG życzy smacznego

Szkoła w programie:

HPV_1039-x401px.jpg

Artyści ziemi olkuskiej

Ważne Linki

Kontakt

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej

ul. Legionów Polskich 1
32-300 Olkusz
tel. (032) 643 04 60
tel/fax (032) 643 09 33

 

Sekretariat szkoły

  • Poniedziałek-Piątek: 10:00 - 15:00