slide 3

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej w Olkuszu

Jabłecznik

Opublikowano w Kącik kulinarny

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki cukru do piany z białek

4 jajka

1 łyżka śmietany 18%

200 g masła 83%

cynamon

2 kg jabłek

 

 

Jabłka obrać i uprażyć. Można je doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło, śmietanę. Wszystkie składniki ciasta szybko zarobić i uformować kulę. Podzielić ją na dwie części – 1/3 i 2/3. Podzielone ciasto włożyć do woreczków i do lodówki na ½ godz.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.

2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia(spód i boki). Ciasto ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Posypać cynamonem. Na ciasto nałożyć warstwę jabłek. Ubić białka na sztywno.  Do ubitych białek dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Pianę z białek rozłożyć na jabłkach. 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim pianę z białek. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika na 40 – 45  min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

 

Smacznego życzy klasa III TŻiUG

Szkoła w programie:

HPV_1039-x401px.jpg

Artyści ziemi olkuskiej

Ważne Linki

Kontakt

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej

ul. Legionów Polskich 1
32-300 Olkusz
tel. (032) 643 04 60
tel/fax (032) 643 09 33

 

Sekretariat szkoły

  • Poniedziałek-Piątek: 10:00 - 15:00