slide 3

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej w Olkuszu

Galaretka ze zsiadłego mleka

Opublikowano w Kącik kulinarny

Składniki:

mleko zsiadłe 500 ml

truskawki 300 g

cukier puder 80 g

cukier wanilinowy 10 g

żelatyna 15 g

woda do żelatyny 75 g

Sposób wykonania:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Mleko zsiadłe roztrzep na jednolitą masę, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę upłynnij w kąpieli wodnej. Do płynnej żelatyny dodaj 3 łyżki mleka i szybko wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Wlej do mleka i szybko wymieszaj. Mleko podziel na 2 części. Jedną rozlej do trzech pucharków. Włóż do lodówki na ok. ½ godz. Do drugiej części dodaj ok. 100 g zmiksowanych tryskawek i wymieszaj dokładnie z mlekiem. Na stężałe mleko w pucharkach wlej mleko połączone z truskawkami. Ponownie włóż do lodówki na kolejne pół godziny. Gdy galaretka stężeje wlej do każdego pucharka pozostałe zmiksowane truskawki. Udekoruj świeżymi truskawkami i listkami mięty.

Zdrowy deser przygotowała klasa II b TŻiUG

Szkoła w programie:

HPV_1039-x401px.jpg

Artyści ziemi olkuskiej

Ważne Linki

Kontakt

Zespół Szkół Nr 4 im. Komisji Edukacji Narodowej

ul. Legionów Polskich 1
32-300 Olkusz
tel. (032) 643 04 60
tel/fax (032) 643 09 33

 

Sekretariat szkoły

  • Poniedziałek-Piątek: 10:00 - 15:00